Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Művészet Győr képes leírás - Győr.tlap.hu
részletek »

Művészet Győr - Győr.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyor.tlap.hu » Művészet Győr
Keresés
Találatok száma - 6 db
ArtH2O galéria és web-design Győr

ArtH2O galéria és web-design Győr

Kovács Sándor alkotó és web-designer honlapja. Ahol a látogatók megtekinthetik arth2o festészetét, a fotóit, de rálelhetünk néhány webes projektjére is az oldalon. Az oldalon található festmények nagy része hagyományos módon készült (ecsettel), de fellelhető néhány digitális kép is. Az ArtH2O Győri virtuális galériában több ezer Győrrel kapcsolatos fotót is találhatunk amit a picassa galériában tárolunk.

Győri Fesztiváliroda

Győri Fesztiváliroda

A Győri Fesztivál és Rendezvényszervező Irodát 2001 áprilisában hozta létre Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az újonnan megalakult intézményünk feladatai azonban nem új keletűek. A kultúra ügyének szolgálata nagy hagyományokra tekint vissza a városban, hiszen a mostani feladatkörünk gerincét adó fesztiválszervezés korábban - az időközben megszüntetett - Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ által történt. A rendezvényszervezés magas színvonalát garantálja, hogy irodánk munkatársai korábban is e területen dolgoztak, tehát nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek. A Fesztivál Iroda olyan bázis, amely önállóan szervezi, bonyolítja a Győri Nyár, a Zenepavilon, a Tavaszi Fesztivál eseményeit, de segítségével valósulnak meg a Győri Téli Fesztivál kulturális programjai is. Az iroda szakmai jelenlétével, kapcsolataival, infrastrukturális hátterével erősíti és segíti az egyéb városi fesztiválok sikeres megvalósulását. Kapcsolatot tart és együttműködik a város művészeti, közművelődési intézményeivel, a Kulturális Irodával. Összefogja a Városi Művészeti Tanács munkáját, amely a városi kulturális intézmények képviseletéből jött létre....

Győri Nemzeti Színház

Győri Nemzeti Színház

1975-ben a város vezetése fontos döntést hozott azzal, hogy felépíti a régóta dédelgetett álmot, egy új színházat. 1978-ban elkészült a mai színház, mely méreteivel közép-európai viszonylatban is korszerűen megépített volt. A korábbi társulat létszáma megduplázódott, zenészek, táncosok, énekesek szegődtek Győrbe. Az operát, prózát egyaránt szerető közönség tanúja volt a társulat bővülésének a fejlődés hozta sikerek hangjának. A 30 év alatt Kisfaludy Színház Nemzeti Színházzá érlelődött. Shakespeare, Brecht, Szép Ernő, Molnár Ferenc, Lehár, Verdi, Strauss és még számtalan remekmű került színpadra. Híres, világhíres művészek fordultak, fordulnak meg ma is Győrött, mint: Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Gregor József, Bács Ferenc, Kaszás Attila Berek Katalin, Gáti Oszkár, Margitai Ági, Sasvári Sándor, Galambos Erzsi, Tordy Géza, Bujtor István, Mahó Andrea, Gyöngyössy Katalin. A győriek kedvencei: Sipka László Holl István, Paláncz Ferenc, Simon Géza, Magyar Mária, Horváth Ibolya, Bors Béla, Balla Ica, Kiss Bazsa, Bellai Eszter, Bede Fazekas Csaba, Györgyfi József, Áts Gyula, Tóth Tahi Máté, Rupnik Károly, Sárközi József, Lázin Beatrix, Baranyai Ibolya, Bende Ildikó, Ungvári István, Nagy Balázs, Posonyi Takács László, Szina Kinga, Balsai Mónika. 1978-2008. a Győri Nemzeti Színház 30 éve csupán egy szelete a győri színjátszás hagyományainak.

Mediawave

Mediawave

A MEDIAWAVE mai arculata és szellemisége az elmúlt majd két évtized alatt karakteres jelleget öltött, világosan kirajzolódik küldetése és az e mögött rejlő üzenet: a vizuális művészetek valamint a jazz és etno zene megismertetése, mindenki számára 'hozzáférhetővé tétele' itthon és külföldön egyaránt, közösségteremtő, a fiatalságot megmozgató, művészeti tevékenységre sarkalló, a művészetekre való igényt és igényességet felébresztő szándékkal. MEDIAWAVE FESZTIVÁL A fesztivál fő irányvonalát a film és a zene adja, de jelentős szerepet kapnak a filmes és zenei műhelyek valamint találkozók is. MŰVÉSZETI MŰHELYEK ÉS TÁBOROK Az alapítvány filmes, fotós és zenei műhelyeket szervez. Az ifjúsági-oktató workshopok Passport Control néven ismertek. MEDIAWAVE ART&OOKING AGENCY Az ügynökség zenekarokat és művészeti produkciókat kínál a hazai és nemzetközi zenei piacon. MEDIAWAVE ARCHÍVUM A MEDIAWAVE és a győri régió archívuma 15.000 filmet őriz, ebből mintegy 150 található jelenleg az archívum weboldalán. MEDIAWAVE WEBTV A televízió hetente kínál szerkesztett adásokat az archívum filmjeiből. KOOPERÁCIÓK Az alapítvány és más szervezetek által közösen működtetett produkciók, projektek.

Xántus János Múzeum

Xántus János Múzeum

Győr egyik legszebb barokk palotája ad otthont 1949 óta múzeumunknak. A mai múzeum helyén álló épületeket a pannonhalmi apátság vásárolta meg, melyet Sajghó Benedek főapát építtetett egybe az 1740-es évek elején. A reprezentatív Apátúr-ház többször cserélt gazdát. Előbb kaszárnyának, majd árvaháznak használták. 1802-ben, a rend visszaállításakor a bencések újra birtokukba vették, 1816-ban papnevelés céljaira a győri székeskáptalannak adták át. 1857-ben itt működött a kisszeminárium, 1910-től a tanítóképző kollégiuma. 1949-től lett otthona a múzeumnak. Jelenleg a Győr-Moson-Sopron megyei Múzeumi Igazgatóság székhelye és a Xántus János Múzeum központi épülete. A győri múzeum - jogelődje révén - az ország legkorábbi alapítású vidéki múzeuma. Az egykori bencés főgimnázium szemléltetés céljából létrehozott természetrajzi szertára az 1850-es évek végére - Rómer Flóris munkája nyomán - figyelemreméltó régiségtárrá fejlődött. A kiváló szerzetes-tanár a szabadságharcban vállalt szerepe miatt kirótt várfogsága utáni szilenciumát győri tanárként töltve figyelt fel a régiségek nevelő erejére, kultúrtörténeti jelentőségére. Érdeklődéssel mentette az építkezések során előbukkant leleteket, bakonyi gyűjtőútján pedig már a múzeumszervező tudatosságával derítette fel a megőrzésre érdemes tárgyi emlékeket. A komoly gyűjteménnyé vált gimnáziumi szertárat az illetékes császári és királyi...

Zichy-palota

Zichy-palota

Zichy-palota története Győr történelmi, művészeti emlékei között rangos helyet foglal el a Liszt Ferenc út 20. szám alatti barokk palota. Az épület története évszázadokra visszanyúlik, hiszen már a középkorban katonai családok lakták a ház elődjét. Tőlük került a Zichyek tulajdonába. Az 1703-ban készített telekkönyv szerint már egyetlen gazdája gróf Zichy István, a Győri Lovasság parancsnoka. Az épület Győr sok művészi ízléssel épített barokk háza közül kiválik. Északi homlokzata erősen klasszicizáló hatást kelt. A díszes bejárati kapu két oldalán görnyedő atlaszok hordozzák az erkélyt. Az erkélyek közötti fülkében barokk szoborcsoport: a Szent-család. A házegyüttes legrégibb, egyben legértékesebb része a saroképület. Sarkán hengeres, zárt erkély. Ezek a zárt erkélyek az egész Kárpát-medencében leginkább Győr jellemzői. Elterjedése elsősorban a kor emberéből fakadt. Az otthon üldögélő jómódú polgárasszonyok és lányok az erkély oldalsó ablakaiból szinte észrevétlenül szemlélhették az utcai járókelőket, s mert az erkély látószöge 270°-ra nyitott, három utcára is tekinthettek. A lépcsőházból balra nyitott ajtót díszes barokk kerettel, két oldalt párkányt hordozó óriásokkal vették körül. Az emeleti termek ablakmélyedéseiben látható - 1800-as évek elejéről származó - festett díszítések mellett legjelentősebbek az erkélyre néző szoba barokk stílusú freskói.

Tuti menü